Vijesti

AERODROM SARAJEVO NAPRAVIO PRESEDAN!

AERODROM SARAJEVO (NI)JE PRIZNAO CERTIFIKATE UPOSLENIKA EOL PETROL/DELTA PETROL IZ DRUGE DRŽAVE!

NESPOSOBNOST DOVELA DO KAŠNJENJA AVIONA OD 2 SATA!

Anlizirajući dokumente primljene od uposlenika EOL PETROLA za oko mi je zapalo nekoliko dokumenata koji su izdati na imena uposlenika EOL PETROL (Odnosno podizvodjača Delta Petrol), i to Certfikati/Uvjerenja izdata u drugoj državi. (Centar za stručno osposobljavanje INA d.d.)

Ništa to ne bi bilo neobično, da nije istraženo i saznato su Međunarodni aerodrom Sarajevo i Međunarodni aerodrom Tuzla ovlaštena preduzeća koja imaju sopstvene „Školske centre za obuku radnika za opskrbu aviona gorivom“.

Presedan je u tome što se u posljednjih desetine godina obuka u BIH i za aerodrome u Bih upravo vršila u Školskim centrima za obuku naših aerodroma.

Zašto je upravo sada kada se saznalo da EOL PETROL posluje i renta zemljište za rezervoar bez Upotrebne, okolinske i vodne dozvole aerodrom Sarajevo (ne) priznaje certifikate iz druge države umjesto da obuku kadrova vrši u svom centru.

Višestruki gubitak leži i u činjenici da Aerodrom Sarajevo ne izvršivrši obuku nije oprihodovao istu, ali ujedno je pod „velom tajnosti“ (ni) je priznao certifikate/uvjerenja druge države.

Jel dozvoljeno? Vjerovatno jeste, ali…. zašto ne u NAŠEM CENTRU ZA OBUKU?

Hvala Selveru na dostavljenom certifikatu ( vidljivo da je bio lijep provod na obuci u Splitu, u susjednoj državi Hrvatskoj – kao da mi ne znamo obučiti kadar).Hvala i na ostalim dokumentima koje smo dobili od uposlenika EOL Petrola.

KATASTROFA: Wizzairov let kasnio iz Sarajeva 2h zbog EOL PETROLA.

I pored najava da je Eol petrol jedan od snabdjevača na Sarajevskom aerodromu pali su na prvom ispitu.

Za one koji ne znaju kašnjenje aviona u avijaciji je ravno ozbiljnoj prijetnji po odvijanje avio saobračaja na jednom aerodromu.

To se desilo juče 02.01.2024 godine gdje je osim kašnjenja od skoro 2h od strane Eol petrola, ozbiljno u pitanje je doveden i avio saobraćaj ostalih aviona, dovedena sigurnost snabdjevanja i pitanje i kontinuitet ispunjavanja obaveza aerodeoma spram avio kompanija i dobavljača Eol petrola koji nije ispunio najmanje 2 ključne obaveze koje se rigorozno kaznjavaju i to :

kašnjenje u točenju i neprisustvo uposlenika Eol petrola na aerodeomu.

Ovim činom je ozbiljno narušen integritet aerdoroma Sarajevo.

KO ĆE ODGOVARATI?

U prilogu satnica za let :

Poziv za tocenje je bio 13:35

Planirano polijetanje 13:45

Radnici Eola stigli u 14:40

Krenuli iz baze prema avionu 14:48

Pozicionirani za točenje 14:51

Krenuli od aviona prema bazi u 15:20

Avion poletio u 15:42

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top