Vijesti

Fadil Novalić nakon džume ide u zatvor..

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), koji je u aferi “Respiratori” osuđen na četiri godine zatvora, danas će se javiti na odsluženje kazne u državni zatvor u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.

Elmir Jahić, član advokatskog tima bivšeg premijera Federacije BiH, rekao je da danas ističe zakonski rok do kada Novalić ima mogućnost da se dobrovoljno javi na odsluženje kazne.

Zbog toga će on u petak, nakon džuma namaza otići u državni zatvor, gdje će se, u periodu između 15.00 i 15.30 sati javiti na odsluženje kazne”, kazao je Jahić.

Do sada su odbijeni svi zahtjevi da se Novaliću odloži odlazak na izvršenje kazne, ali je Jahić najavio nove postupke, poput apelacije Ustavnom sudu BiH, korištenje vanrednih pravnih lijekova i druge pravne mogućnosti.

U aferi “Respiratotori”, koja se odnosi na nezakonitu nabavku stotinu neispravnih kineskih respiratora u vrijeme pandemije korona virusa, osim Novalića.

Osuđeni su i bivši direktor Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak na šest godina zatvora j Fikret Hodžić, direktor firme “Srebrena malina” putem koje su nabavljeni respiratori, na pet godina zatvora. Solak i Hodžić su već počeli izdržavati kaznu na koju su osuđeni u državnom zatvoru u Vojkovićima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top