Vijesti

Kuće ostale usred gradilišta autoputa, mještani najavljuju blokadu radova.. (VIDEO)

Hoće li radovi na autoputu kod Tešnja biti zaustavljeni? Da gradnja autoputa na trasi paneuropskog koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu ne može bez problema svjedoče primjeri obitelji Skopljak i Kurtić iz Tešnja. Iako zakon propisuje da se u zaštitnoj zoni od 40 metara ne mogu nalaziti objekti, izuzev onih s posebnom dozvolom, dva stambena objekta su ostala udaljena od budućeg autoputa tek desetak metara. Dok iz Autocesta Federacije ističu da nije kršena zakonska procedura, građani su, dok se čeka međunarodna ekspertiza, spremni zaustaviti radove na autoputu, a pravni zastupnik najavljuje krivično gonjenje odgovornih.

Autocestama FBiH ističu kako se, u trenutnom okolnostima, eksproprijacija ne može izvršiti. Građani traže upravo to.„Ukoliko ne ispoštuju ove uslove koje smo naveli, spremni smo da uđemo i zaustavimo radove“, poručuje Muhamed Kurtić, sin Mine Kurtić.„Uz njega smo tu, u svakom momentu, za bilo šta“, dodaje Alija Kurtić.

Nadležnima je ostavljen rok od osam dana da uđu u postupak eksproprijacije ova dva objekta.„U protivnom ćemo, prije svega, tražiti krivičnu odgovornost pojedinaca koji su nam zajamčili da do ovih posljedica neće doći, a nakon toga ćemo kod Ustavnog suda i kod nadležnih sudova pokrenuti privremene mjere zabrane gradnje“, ističe Alić.

Uz mjere podrške koje su trenutno, s ciljem zaštite navedenih porodica poduzeli, iz JP Autoceste FBiH su nas pismeno izvijestili da će, s obzirom da ovu dionicu od Putnikovog brda do Medakova, dugu 8,5 kilometara vrijednu 167 miliona eura finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, ovdje biti angažirani i međunarodni konsultanti.

federalna.ba

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top