Vijesti

OŠ Rešad Kadić Tešanj – škola slučaj !?

I nije nešto novo da je u školi među učenicima i oni koji su skloni vršnjačkom nasilju, onih kojima je sastavni dio školskog dana i to da zagorčaju dan svom školskom “drugaru” ali to nikako ne smije biti apsolutno nikakvo opravdanje, na takvo ponašanje reagovati odmah.

U što bi trebala biti uključena kompletna škola (direktor, nastavničko vijeće, razredne starješine, pedagozi, psiholozi, roditelju učenika) no nažalost u praksi nije tako.

Sliježe se ramenima, zatvaraju oči, odgovormost i krivnja prebacuju na nekoga drugog i reaguje se samo kada se dogodi ono najgore, a dogodilo se, da gore ne može.

Zbog mnogih propusta u svom radu prije par dana jednu učenicu koju već duže vrijeme maltretira psihički i fizički grupa učenika te škole, doveli su kako ti učenici tako i odgovorni/uposleni svojim neradom (a znali su, skretala im se pažnja) do tog i takvog stanja da je posegnula za šakom tableta, samo Bogu zahvaljujući nije završilo tragično.

Zamislite li se, zapitalite se kakav je to teret na duši koji je doveo tu malu glavicu djeteta koja je tek počela da živi do toga da je jedino rješenje i olakšanje nalazilo u tom činu.

Zapitamo li se da to sutra može biti dijete svakog od nas? Zapitamo li se kada i to da li naše djete maltretira ikoga? Razgovaramo li o tome sa svojom djecom?

I da sve bude još gore, opet se i nakon toga ne reaguje kako bi trebalo, zataškava se, umanjuje nečija odgovornost i krivnja, štite se krivci, i nije ovo prvi slučaj, ponavlja se,

Direktor Bešlagić Adil, psiholog Brkić Aida, niste se sposobni nositi sa time? Odstupite !!! Niste se dosjetili, ili niste željeli se dosjetiti Centra za socijalni rad? I da isti ima osobu čiji je posao i struka maloljetnička delikvencija? Ili jeste ali ih iz tamo nekog razloga niste ni obavjestili ?!

A takvo ponašanje te grupe učenika i jest delikvencija. I nemojte kažnjavati žrtvu kako to vi radite, jer vam je tako najlakše.

Savjetujete roditelje da je rješenje prebaciti u drugu školu dijete koje je žrtva.

Šta time radite? Kažnjavate žrtvu a nagrađujete krivce !!

Isključenje iz škole, ponavljanje razreda, prebačaj u drugu školu, pa i kazna roditeljima naslnika.

Sve dok to ne budete vaša praksa biti će i onih koji su nasilnici, sve dok ih se ne bude kažnjavalo..

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top