Vijesti

Novi plan i program obuke policijskih službenika u FBiH raditi će predstavnici FMUP-a/FUP-a, Ambasade SAD-a u BiH, OSCE-a.

Novi plan i program obuke policijskih službenika u FBiH raditi će predstavnici FMUP-a/FUP-a, Ambasade SAD-a u BiH, OSCE-a, Vijeća Evrope, FPN-a UNSA i MUP-a KS Novi nastavni plan i program osnovne obuke za policijske službenike u Federaciji Bosne i Hercegovine izradit će predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, OSCE-a, Vijeća Evrope, Fakulteta političkih nauka u Sarajevu (Odsjek za sigurnosne i mirovne studije) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Rješenje o imenovanju Komisije za izradu Nastavnog plana i programa osnovne policijske obuke na Policijskoj akademiji FMUP-a donio je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak koji je naložio da se izradi nastavni plan i program koji će zadovoljiti potrebe policijskih uprava za policijskim službenicima koji će po okončanju osnovne policijske obuke biti spremni što kvalitetnije odgovoriti savremenim sigurnosnim izazovima.

Poseban fokus bit će stavljen na unaprjeđenje obuke iz oblasti nasilja nad ženama, maloljetničke delinkvencije, posebnih istražnih radnji, održavanja javnog reda i mira sa fokusom na sprječavanje nereda na sportskim događajima, sigurnosti saobraćaja, rukovanja oružjem i podizanju profesionalnih standarda u radu policijskih službenika.

“Novi nastavni plan i program osnovne policijske obuke mora zadovoljiti potrebe policijskih uprava, odnosno rezultirati boljom spremnosti budućih policijskih službenika”, poručio je ministar Isak.

Ministar Isak posebno se zahvalio Ambasadi SAD-a u BiH, OSCE-u, Vijeću Evrope, Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su pouzdani partneri Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

U izradu novog nastavnog plana i programa bit će uključeni policijski službenici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i to u dijelu koji se odnosi na cyber kriminal.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top