Vijesti

Evropa na udaru Babet: “Voda će nositi sve pred sobom, 10 stepeni ispod nule”

Naime, „Met Office“ je izdao nekoliko upozorenja na jake oluje, a građani su upozoreni na moguće poplave i velike štete koje bi nastale zbog vjetra.

Oluja „Babet“ će krenuti sa jugozapada, a olujni udari očekuju se tokom vikenda, piše BBC.

„Kiaran“, „Ketlin“ i „Vinsent“ su oluje za koje meteorolozi prognoziraju da bi mogle da pogode Veliku Britaniju i Irsku do kraja ove i sljedeće godine.

Zbog jake kiše i snažnih oluja koje se očekuje u narednom periodu, britanska meteorološka stanica “Met Office” dala je novoj oluji ime “Babet”.

Pored Britanije, na udaru će biti još nekoliko evropskih zemalja.

PljusakIako će u mnogim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva povremeno padati jaka kiša, najveća zabrinutost je za centralnu i istočnu Škotsku.

Naime, do skoro je u Škotskoj bila velika vlažnost, pa meteorolozi ocjenjuju da je tlo već veoma zasićeno.Uz jaku i dugotrajnu kišu, očekuje se gomilanje padavina od 70 do 100 milimetara, ali bi u planinskim predjelima ono moglo da bude i između 150 i 200 milimetara.

„Met Office“ je za pojedine regije u Ujedinjenom Kraljevstvu već izdao upozorenje na teške vremenske nepogode, gdje postoji opasnost od razornih poplava.

Škotska agencija za zaštitu životne sredine prati situaciju i također je izdala rana upozorenja u centralnoj Škotskoj zbog opasnosti od poplava.

Jaki vjetrovi.

Vjetar će biti u pojačanju najvjerovatnije. Sjeverna Škotska može doživjeti najveće udare vjetra.Uticaj ovih naleta vjetra mogao bi da bude pojačan činjenicom da će vjetar biti jugoistočni.

To je manje uobičajen smjer vjetra za oluje koje pogađaju Ujedinjeno Kraljevstvo.Preovlađujući pravac vjetra je jugozapadni, tako da su priroda i infrastruktura izgrađene u skladu s tim.

Ovo je jedan od razloga zašto je oluja „Arven“ 2021. godine srušila veliki broj drveća i donijela dosta štete.

Izvor : n1 Bosna i Hercegovina

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top